Ο π. Ευγένιος Pentiuc διορίσθηκε πρώτος καθηγητής στην Εδρα Αρχιεπισκόπου Δημητρίου

25 juin 2018

Ο π. Eugen Pentiuc (δεξιά) διδάσκει στο διάσημο Ινστιτούτο Ecole Biblique της Ιερουσαλήμ. Δίπλα διακρίνεται ο π. Olivier-Thomas. Φωτογραφία παραχωρηθείσα από π. Eugen Pentiuc.

Ο π. Ευγένιος Pentiuc διορίσθηκε πρώτος καθηγητής στην Εδρα Αρχιεπισκόπου Δημητρίου
Του Θεοδώρου Καλμούκου 24 Ιουνίου, 2018

Ο π. Ευγένιος Πέντιουκ (Eugen Pentiuc) διορίστηκε ως ο πρώτος καθηγητής στην Εδρα Βιβλικών Σπουδών και Χριστιανικών Αρχών, η οποία είναι αφιερωμένη στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης.

Η Εδρα ιδρύθηκε με τη χρηματοδότηση πριν από μερικά χρόνια της οικογένειας Τζαχάρη με το ποσό των $2,0 εκατομμυρίων δολαρίων προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου. Ο διορισμός του ισχύει από την 1η Ιουλίου.

Ο π. Ευγένιος είναι ρουμανικής καταγωγής και θεωρείται από τους κορυφαίους στον Βιβλικό κλάδο. Η σύζυγός του Φλώρα είναι ψυχίατρος στο Ιατρικό Κέντρο Βοστώνης γνωστό ως Boston Medical Center και έχουν δύο παιδιά, τον Δανιήλ και την Χριστίνα.

Είναι συγγραφέας πολλών άρθρων και βιβλίων, ενώ έχει συνάψει συμβόλαιο με το Oxford University Press για την έκδοση βιβλίου του, με τίτλο «Ακούγοντας και Βλέποντας τις Γραφές: Λειτουργική Εξήγηση της Παλαιάς Διαθήκης στην Ανατολική Ορθόδοξη Παράδοση».

Ο π. Ευγένιος, ο οποίος είναι γνώστης της Ελληνικής γλώσσας παραχώρησε συνέντευξη με προθυμία στον «Εθνικό Κήρυκα» από τα Ιεροσόλυμα όπου βρίσκεται καθότι διδάσκει στο διάσημο Βιβλικό Ινστιτούτο και Βιβλιοθήκη Ecole Biblique αυτή τη θερινή περίοδο. Διδάσκει στη Σχολή του Τιμίου Σταυρού από το 1998, πλην όμως τώρα διαβάσθηκε στην προικοδοτούμενη Εδρα επ’ ονόματι του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου.

Αναφορικά με τον διορισμό του, είπε πως «αισθάνομαι συγκίνηση και τιμή, διότι θα φέρω το όνομα του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, ο οποίος είναι ένας σπουδαίος Ορθόδοξος Βιβλικός επιστήμων και ο οποίος ήταν καθοριστικός στη διάρκεια των σπουδών μου στο Harvard».

Αναμνηστική φωτογραφία της τάξης της Βιβλικής Θεολογίας στο Ινστιτούτο Ecole Biblique της Ιερουσαλήμ όπου διδάσκει αυτές τις ημέρες ο π. Eugen Pentiuc -τρίτος από αριστερά.. Φωτογραφία παραχωρηθείσα από π. Eugen Pentiuc
Συμπλήρωσε πως «δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, το Ιδρυμα της Οικογένειας Τζαχάρη, τον π. Χριστόφορο Μητρόπουλο και τον κοσμήτορα Δημήτριο Σκέδρο που μου χάρισαν αυτή τη μεγάλη τιμή και ευθύνη».

Οταν τον ρωτήσαμε τι τον προσέλκυσε στην ιεροσύνη, είπε «ο Λόγος του Θεού τον οποίον ανακάλυψα σε πολύ νέα ηλικία και η επιθυμία μου να τον διαδώσω σε άλλους ανθρώπους. Ημουν 13 ετών όταν διάβασα για πρώτη φορά την Αγία Γραφή στην τότε κομμουνιστική Ρουμανία, όπου η ανάγνωση της Γραφής δεν ήταν το πιο εύκολο πράγμα στον Κόσμο. Το 1968 η Γραφή εκδόθηκε στη Ρουμανία μόνο σε εκατό χιλιάδες αντίγραφα για έναν Ορθόδοξο πληθυσμό που ανερχόταν στα 18 εκατομμύρια».

Στην ερώτηση αν είναι η Αγία Γραφή η αποκάλυψη του Θεού στον άνθρωπο ή είναι λόγος περί της Αποκαλύψεως, ο π. Ευγένιος απάντησε λέγοντας πως «θα χρησιμοποιήσω τον εμπνευσμένο ορισμό του αείμνηστου π. Γεωργίου Φλορόφσκι για το τι είναι η Γραφή. Γι’ αυτόν τον μεγάλο θεολόγο η Γραφή είναι ‘η Εικόνα της Αλήθειας’, όντας ο Θεός η Αλήθεια πάντοτε είναι περιτυλιγμένος μέσα στο μυστήριο. Ο Αγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης μίλησε με παρόμοιες λέξεις ως εξής: ‘Η θεότητα παραμένει κρυμμένη ακόμα και μετά την Αποκάλυψη ή για να μιλήσουμε πιο ιερά είναι κρυμμένη μέσα στην Αποκάλυψη’.

»Η Γραφή για εμάς τους Ορθόδοξους Χριστιανούς είναι ο δίαυλος μέσω του οποίου μπορούμε να μπούμε σε διάλογο με τον Θεό, ακούγοντας τη φωνή Του. Η Γραφή είναι ‘Θεόπνευστος’ όπως αναφέρεται προς την Β προς Τιμόθεο Επιστολή του Απ. Παύλου. Ο Αγιος Ιερώνυμος δίνει έναν από τους καλύτερους ορισμούς για την προσευχή: ‘Οταν προσευχόμαστε μιλούμε στον Νυμφίο Ιησού Χριστό, όταν διαβάζουμε τη Γραφή ο Νυμφίος ομιλεί σ’ εμάς’. Η ανάγνωση της Γραφής είναι μέρος της προσευχόμενης ζωής μας και ο πιο σπουδαίος τρόπος να ακούμε τη φωνή του Θεού».

Αναφορικά με το εάν υπάρχουν πράγματα και διδασκαλίες στη Γραφή τα οποία δεν έχουν σημασία σήμερα, είπε ότι «οι Ορθόδοξοι πιστεύουμε ότι η Γραφή είναι το αποτέλεσμα της συγκατάβασης του Θεού. Κατά την πράξη της επίνευσης ο Θεός κατέρχεται στο επίπεδο του ανθρώπινου προσώπου, διατηρώντας την ελευθερία του και συνεργαζόμενος μαζί του, οπότε στο τέλος έχουμε στη Γραφή τον Λόγο του Θεού με ανθρώπινα ενδύματα, δηλαδή με λέξεις ανθρώπων».

Αναμνηστική φωτογραφία της τάξης της Βιβλικής Θεολογίας στο Ινστιτούτο Ecole Biblique της Ιερουσαλήμ όπου διδάσκει αυτές τις ημέρες ο π. Eugen Pentiuc -τρίτος από αριστερά.. Φωτογραφία παραχωρηθείσα από π. Eugen Pentiuc

Συμπλήρωσε πως «είναι κατά κάποιον τρόπο παρόμοιο με το πρόσωπο του Χριστού όπου η θεία και η ανθρώπινη φύση είναι σε τέλεια αρμονία. Απαντώντας στην ερώτησή σας λέγω ότι όλα έχουν σημασία μέσα στη Γραφή, ακόμα και στο ποίημα της αγάπης, στο Ασμα Ασμάτων, υπάρχει τόση πολλή σοφία».

Ο π. Ευγένιος υπογράμμισε πως «η Γραφή είναι το Βιβλίο για όλες της εποχές, για καλές και κακές εποχές, διατηρεί το ανώτατο ύψος της πνευματικής του αξίας».
Οταν τον ρωτήσαμε πώς αισθάνεται που βρίσκεται εκεί που γεννήθηκε, έζησε, δίδαξε, σταυρώθηκε και αναστήθηκε ο Χριστός, είπε «είναι σαν να ζω στην εποχή του Χριστού».

Theodore Kalmoukos Θεόδωρος Καλμούκος

Religion Editor Εκκλησιαστικός συντάκτης

Omogenia Ομογένεια

www.thenationalherald.com www.ekirikas.com

Phone: 718-784•5255 • Fax: 718-472-0510
Εθνικός Κήρυξ, National Herald Way -37-10 30th St.
L.I.C. New York 11101

_

Sur le « scroll », retrouvez la Bible dans une interface qui concentre l’histoire de la transmission des Écritures, depuis le rouleau antique jusqu’à la base de données d’aujourd’hui.

Accéder au scroll

_

Sur cette plateforme collaborative, biblistes et autres spécialistes créent la base de données qui alimente nos publications numériques et imprimées.

Accéder à la plateforme

_

En installant l’application Bibleart sur votre mobile ou votre tablette retrouvez toute la Bible en une heureuse rencontre de créativité contemporaine et de trente siècles de traditions.

Accéder à BibleArt

Ces articles peuvent vous intéresser

Nouvelles | Greetings

Nouvelles | Greetings

6 avril 2021

Chers Collègues et Amis espérant qu’elles vous rejoignent dans la joie et dans la paix, voici quelques nouvelles pascales. Du côté du Vendredi, nous avons été endeuillés par la nouvelle du soudain rappel à Dieu de Monsieur Paul Peeters, qui était plus qu’un éditeur, un ami. Du côté de la longue attente du Samedi, si […]
Félicitations à François Friche pour le « Prix XVIIe siècle »,  samedi 29 septembre à 15 h à la Sorbonne (Club des enseignants)

Félicitations à François Friche pour le « Prix XVIIe siècle », samedi 29 septembre à 15 h à la Sorbonne (Club des enseignants)

4 juin 2018

Avec joie nous apprenons cette nouvelle concernant un ancien de notre Bureau de Jérusalem. Depuis 1984, la Société d’Etude du XVIIe siècle décerne, chaque année, un Prix XVIIe siècle assorti d’une somme de 2000 euros. Ayant pour but d’encourager la diffusion d’un savoir rigoureux auprès du plus large public, ce Prix récompense, sans exclusive de […]